T T
zdjęcie
zdjęcie

Odmieniona przestrzeń przed gmachem Muzeum

Muzeum działa w przestrzeni, w której brakuje zieleni i miejsc, pozwalających na krótki choćby odpoczynek. Często obserwowaliśmy, jak turyści czy mieszkańcy dzielnicy przysiadali na zrujnowanym krawężniku, okalającym wysepkę z topolą przed gmachem Muzeum. Widzieliśmy też jak chętnie korzystają z ławek-skrzyń, które w sezonie letnim stawialiśmy wzdłuż fasady Muzeum.

Od kiedy straciliśmy starą topolę przed budynkiem Muzeum, a zyskaliśmy młodego platana, cały czas myśleliśmy o tym, co można zrobić, by tę pustą przestrzeń zmienić na lepsze. Wtedy narodził się projekt PRZED_SIĘ_WZIĘCIE, który realizowany był przez nas w formie intensywnych warsztatów. Przez kilka tygodni, dziesięć osób wybranych w trakcie rekrutacji pracowało nad stworzeniem rozwiązania, które miało odpowiedzieć na potrzeby mieszkańców Krakowa oraz turystów. Chcieliśmy sprawić, by skwerek przed Muzeum stał się ciekawszy oraz piękniejszy.

Nowa aranżacja powstała nie tylko na papierze – na placu przed wejściem do Muzeum stanęły właśnie ławeczki inspirowane kolekcją MEK. Szukając rozwiązań, zespół projektowy zajrzał do muzealnych magazynów – oglądał dawne sprzęty domowe, meble, narzędzia rolnicze…   

Jesienią rozpoczniemy kolejny etap projektu – przed Muzeum pojawią się instalacje dedykowane dzieciom.  

Za zaangażowanie i pracę nad projektem serdecznie dziękujemy zespołowi pracującemu pod kierunkiem Olafa Ciruta: Tomaszowi Barnakowi, Agacie Kliszcz, Magdalenie Gallos, Marcie Baron, Joannie Guzik, Zuzannie Surmie, Krystynie Kani, Agnieszce Michalskiej, Katarzynie Skąpskiej oraz Katarzynie Piszczkiewicz - koordynatorce projektu.

Ławki wykonali Leszek i Aleksander Lisowscy. Dziękujemy!